Vrijmetselaar past bij deze tijd, maar heeft imagoprobleem

De vrijmetselarij trekt vooral succesvolle oudere mannen aan die op zoek zijn naar antwoorden op levensvragen. Dat past bij de tijdgeest, maar het ledental stagneert vanwege een imagoprobleem. Dat concludeert promovendus Rien Heijdanus in zijn proefschrift (promotie 3 april, 2014).

De vrijmetselarij in Nederland floreert niet. Het ledenbestand vergrijst en de aanwas stagneert. De reden is een fiks imagoprobleem, stelt Heijdanus in zijn proefschrift. De buitenwacht ziet de vereniging van ‘spirituele bouwvakkers’ als een geheimzinnig en streng bolwerk. Buitenpromovendus Heijdanus (1945) is zelf ook vrijmetselaar en bestuurslid van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Deze grootste orde van vrijmetselaren in Nederland heeft 151 loges (lokale afdelingen) en rond de 5.800 leden.

Zie: Vrijmetselaar past bij deze tijd, maar heeft imagoprobleem.

De promovendus wil, omdat hij ook bestuurslid is van de orde, in zijn proefschrift niet met allerlei aanbevelingen komen. ‘Om de zaken gescheiden te houden.’ Maar één slotconclusie heeft hij wel: ‘Meer openheid naar de samenleving, waardoor vrijmetselarij zowel in loge als in samenleving tot leven kan komen, is van levensbelang voor het voortbestaan.’

PS: Recente proefschriften van Leidse promovendi zijn digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium De proefschriften zijn vrij toegankelijk.

Gerelateerde berichten

Reacties zijn gesloten.