Londen gentlemen’s clubs: schuilplaats van de elite

Dé clubs van Londen. Gentlemen’s clubs: schuilplaats van de elite.

Van de honderden clubs in Londen zijn er maar een paar waarvan men het lidmaatschap hooguit kan dromen: de clubs in St. James’s. Eenzame eilandjes van comfort en kalmte waar ‘echte’ gentlemen zich onder hun soort bevinden, zoals in White’s, Boodle’s of Brooks’s.

Wie langs de imposante clubgebouwen wandelt in St.James’s of Pall Mall en een blik naar binnen werpt en de grijze koppen ziet achter de hoge ramen, stelt meewarig vast dat de sociëteiten hun beste tijd hebben gehad. Het zijn restanten van ‘the old British Empire’, oude bastions, de laatste generatie.
Clubs van nu zijn veel eerder de mediazotte Groucho’s, Soho House, Raffles en The Chelsea Arts Club. Voor zakelijke lunches kiest men het prachtige gebouw van de Institute of Directors (IoD). Voor een partijtje squash na het werk en daarna een hapje loopt men door naar de Royal Automobile Club (RAC), beide overigens eveneens op Pall Mall gelegen.
Twintigers en dertigers die na elf uur nog willen feesten, zeggen tegen hun taxichauffeurs dat ze naar China White’s of Pangae willen. Allemaal private clubs met wachtlijsten, entreegelden, lidmaatschapgelden en een hoog Louis Vuitton-gehalte. Allemaal duur en allemaal exclusief. Dus wie moet er nog lid worden van een gentlemen’s club?
Een paar bankiers van in de veertig roken voor hun kantoor aan Pall Mall een sigaretje. Ze zijn geen van allen lid van een gentlemen’s club. Zouden ze het willen? ‘Mmm, misschien van de White’s, maar dat is onmogelijk.’ De Turfclub? ‘O nee, die hebben alleen een titel en zijn echt dom. Bovendien praten ze daar alleen maar over paarden.’ De RAC? ‘Dat is voor de jongens in onroerend goed, headhunters en nouveau riche, nee dus.’ De Reform Club dan? ‘Mmm, nee…, te veel louche MP’s en Amerikaanse bankiers.’ De Travellers’ Club? Met grote ogen: ‘O, absoluut! Daar zou ik lid van willen worden. Het zit er vol met spionnen, topambtenaren van buitenlandse zaken en SAS-officieren.’

Zie de PDF van het hele artikel. Dé_clubs_van_Londen

Tekst: Fiona van Schendel, Miljonair guide, 30 mei 2008, pagina 62-78.

Londense private clubs in het hogere segment.

In de brede St.James’s Street en Pall Mall in hartje Londen bevinden zich de beroemdste gentlemen’s clubs van Londen. Een aantal hiervan vinden hun oorsprong bij de zeventiende-eeuwse koffiehuizen. De meeste zijn echter in de negentiende eeuw direct als sociëteit opgericht.

Engeland staat bekend om zijn clubgeschiedenis. Voor iedereen was er wel een genootschap: voor de conservatieven, de liberalen, de legerofficieren, de automobielliefhebbers, de uitgevers, de reizigers, de theaterfanaten, de dichters, de bezitters van racepaarden, etc. Het doel is niet veel meer dan onder uw eigen vrienden of soortgenoten te kunnen zijn. U komt naar de club om te lunchen, dineren, een nachtje te logeren en soms gewoon om even bij te komen van de hectiek van de stad.
Het kenmerk van een ‘private’ club is dat ze besloten is, en dus niet commercieel. Clubregels, zoals dress codes, of wie aan welke tafel zit, zijn heilig in de club. Ook het lidmaatschapsbeleid is onderhevig aan allerlei voorwaarden.

Voor alle clubs die hieronder staan, geldt min of meer hetzelfde: u moet voorgedragen worden door een lid (die soms meerdere jaren lid is) en door een tweede lid gesteund worden. Deze leden dienen een uitgebreid karakterprofiel te geven. Afhankelijk van de club kan de wachttijd om lid te worden variëren van één tot tien jaar. Hoewel de meeste clubs op deze lijst herenclubs zijn, mogen dames tegenwoordig aan de diner- of lunchtafel aanschuiven, tot diepe ergernis van de oudere generatie: ‘Why don’t they start their own club!’ Deels als reactie op het ouderwetse clubgebeuren, maar ook daarop voortbordurend, kent Londen inmiddels modernere clubs als Annabel’s en The Fox Club, waar vrouwen wel lid mogen worden. Bovendien hoeft u voor deze clubs geen racepaard te bezitten of lid te zijn van de Tories.
Hoewel hipper dan de gentlemen’s clubs, is het lidmaatschap net zo exclusief – in de betekenis van: lastig ertussen te komen en niet wat de kosten betreft – als de gentlemen’s clubs. Lidmaatschappen van deze clubs liggen rond de 750 pond per jaar.

Gerelateerde berichten

Reacties zijn gesloten.